Basarabia Pamant Romanesc

Basarabia Pamant Romanesc
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Friday, February 1, 2008

Un clujean printre nomazii Samburu




Ca să ajungă teafăr la destinaţie, în munţi, a mers în plus două zile. A ocolit, spre a nu ieşi în calea tâlharilor înarmaţi cu mitraliere Kalaşnikov, care fură tot, de la mâncare, până la maşină, iar de multe ori nu ezită chiar să ucidă. Călătoria a făcut-o după ce şi-a petrecut luna de miere pe insula Lamu, din arhipelagul cu acelaşi nume, unde a vizitat parcuri naţionale, a avut parte de odihnă şi s-a bucurat de un voiaj cu barca.

Pentru a doua oară în Kenya
Asistent universitar la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Andrei Mihalca a ajuns în Kenya pentru al doilea an consecutiv în toamna lui 2007. "Am fost eu cu un coleg din Cehia, prin intermediul unui program finanţat de fundaţia americană Continental New Life International. Cu ajutorul lor, medicii veterinari vaccinează câinii şi pisicile din zonele aride, împotriva rabiei", explică Andrei. Cei care s-au bucurat de această iniţiativă au fost crescătorii nomazi de animale din tribul Samburu, situaţi în nordul Kenyei, în zona munţilor Kulal şi Ngyiru. Pe lângă oi, vaci, capre şi cămile, aceştia ţin şi câini şi pisici, asemenea europenilor. Băştinaşii nu au, însă, mare beneficiu de pe urma câinilor, mai ales că turmele sunt atacate cel mai adesea de leoparzi.

Merge două zile ca să-şi verifice mail-urile
"Cel mai apropiat oraş era la 300 de kilometri, adică la o zi de mers cu maşina", povesteşte Andrei Mihalca, subliniind că apa şi curentul erau un adevărat lux acolo. Clujeanul şi colegul său ceh au avut sprijinul unui ghid şi al fratelui acestuia, care le-au explicat celor din triburi de ce au nevoie de ajutorul lor. "Am lucrat bine cu oamenii, care s-au bucurat că eram acolo. Noi le-am vaccinat câinii şi le-am dat şi carnete de sănătate, pe care am văzut că le-au păstrat", afirmă asistentul universitar. Asta, în condiţiile în care oamenii întâlniţi acolo nu aveau vreun fel de act. În schimb, mulţi aveau telefoane mobile, acestea reprezenând unul dintre cele mai ieftine mijloace de comunicare. "Există o antenă de telefonie mobilă în zonă. Cu Shukri Lasapicho, ghidul nostru, păstrăm legătura prin e-mail. Merge vreo două zile spre sud, ca să şi-l verifice", detaliază clujeanul.

Au mai multe neveste
Membrii tribului Samburu practică poligamia, dar şi circumcizia ritualică. "E o legătură foarte puternică între bărbaţii care au fost circumcişi în acelaşi timp, pe la vreo 12 ani. Ei se însoară la 24-25 de ani, după ce îşi adună animale, pentru a-şi cumpăra soţia de la familie. Pot avea oricâte soţii, iar prima le devine un fel de mamă celorlalte", povesteşte cadrul didactic. Potrivit spuselor acestuia, o femeie este evaluată în vaci, cămile, oi şi - obligatoriu - doi saci de zahăr de trestie cam la echivalentul a 10.000 de euro. În noaptea nunţii, femeile trec printr-un ritual de clitoridectomie (li se extirpă clitorisul), contestat vehement de occidentali, pentru că este văzut ca o formă de mutilare genitală, dar la care triburile nu vor să renunţe. Astfel încât, neavând încotro, reprezentanţii misiunilor creştine din zonă le dau băştinaşilor instrumente sterile, pentru a evita infecţiile.

Pericolul hoţilor
Înainte să ajungă în Kenya, asistentul universitar din Cluj s-a asigurat că îşi ia toate mijloacele de protecţie pentru a nu se îmbolnăvi: s-a vaccinat contra febrei galbene şi a luat tablete împotriva malariei. În schimb, a avut parte de peripeţii chiar înainte să urce în munţi. "Am ajuns în sezonul ploios, iar tâlharii acţionează atunci, când pun bolovani pe drum, în zone umede, unde trebuie să te opreşti", povesteşte Andrei Mihalca. Prin urmare, a luat-o pe o cale ocolită, ceea ce a însemnat două zile în plus de călătorie. "Au Kalaşnikovuri şi fură tot. Cel mai tare îi interesează maşina, dar şi mâncarea. De obicei, trag. Noi nu am avut arme", menţionează clujeanul. Chiar şi aşa, acesta se declară fascinat de Kenya, dar şi de oamenii de acolo.



Răsfăţ cu fructe de mare
Pentru a-şi asigura hrana, Andrei Mihalca a vizitat supermarketurile din capitala Nairobi. "Am mâncat în general conserve. Fructe nu prea găseai", subliniază asistentul de la Medicină Veterinară. Din când în când, mai cumpăra din sate găini, capre şi peşte. Nu se poate plânge, totuşi, pentru că, înainte să înceapă campania de vaccinare, şi-a petrecut mai bine de două săptămâni în arhipelagul Lamu din Oceanul Indian, alături de soţia sa, în luna de miere. Acolo, spune el, s-a bucurat de fructe din belşug, dar şi de fructe de mare, care erau ieftine.


"Băştinaşii sunt foarte fericiţi până când îşi dau seama că noi avem valori diferite. Vor tot ce avem noi. Au cerut aparate foto, laptop"
Andrei Mihalca
from clujeanul.ro

No comments: